joi, 18 februarie 2010

Concurs "NICOLAE COCULESCU"

Concursul de matematica "NICOLAE COCULESCU"2009
EDITIA a VI-a SLATINA - 27 noiembrie 2009
Clasa a III-a

1. Într-o zi Diana s-a gândit ca daca ar merge la ¸scoala cu masina, ar face 7 minute. Daca ar parcurge pe jos drumul pâna la ¸scoala ¸si s-ar întoarce cu masina, atunci i-ar trebui 32 de minute. În cât timp ar parcurge drumul de acasa pâna la ¸scoala ¸si înapoi, daca ar merge pe jos?

2. O ferma are 917 cai. Toti cei 429 de cai cu vârsta de peste 3 ani sunt albi, ca si 187 dintre cei care au vârsta de cel mult 3 ani. Aflati cati cai au:
a) culoarea alba; b) alta culoare; c) vârsta de cel mult 3 ani.
3. a) Într-un carusel, locurile cu numerele 6 ¸si 15 se fla exact în parti opuse. Câte locuri are caruselul? Ce loc se afla fata in fata cu numarul 10 ?
b) Tudor are 3 cutii verzi, mari. În fi…ecare dintre aceste cutii sunt câte 2 cutii rosii, iar in fi…ecare cutie rosie sunt câte 3 cutii mici, albe.
Câte cutii are Tudor în total?

4. 7 copii au în fata doua cosuri cu mere. Pe rând, fi…ecare copil ia doua mere din primul cos ¸si le pastreaza pentru el, apoi ia un mar din al doilea cos ¸si îl pune în primul cos. Când îl ajunge rândul ¸si pe al ¸saptelea copil,acesta ia cele doua mere din primul cos, însa nu mai are ce lua din al doilea cos, pentru ca acesta este gol.
Sa se afle câte mere erau la început în total în cele doua cosuri, stiind ca la sfârsit au ramas 5 mere în primul cos.

5. O operatie matematica magica este o operatie în care apar semnele + sau/- si cifrele 1; 2; 3; 4; 5; 6; luate fi…ecare o singura data. De exemplu, 14 + 23 + 5- 6 este o operatie magica.
Vom spune ca un numar este fermecat, daca el este rezultatul unei operatii magice. Spre exemplu, numarul 36; care rezultatul operatiei magice de mai sus, este numar fermecat. Sa observam ca suma cifrelor numarului 36 este 9: Un alt numar fermecat cu suma cifrelor egala cu 9 este obtinut în urma operatiei magice 154+326:
a) Gasiti trei numere fermecate cu suma cifrelor 3:
b) Gasiti doua numere fermecate cu suma cifrelor 21:tematica
c) Gasiti doua numere fermecate cu suma cifrelor 1:
Observatie. Daca un numar este format dintr-o cifra, se considera ca suma cifrelor lui este acea cifra.
Marius Perianu

6 comentarii:

  1. Cum ţi se par subiectele?
    Depăşesc de departe programa şcolară unele dintre ele, nu-i aşa?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, sunt destul de dificile. La aceste concursuri castiga cei ce lucreaza mult suplimentar. Ceilalti sunt simpli cotizanti.Culmea e ca acestia din urma se complac in situatia de participanti, cheltuie o multime de bani, si pierd timpul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu îi apreciez şi pe aceştia, pentru perseverenţă. Problema lor e dacă sunt conştienţi şi care le sunt limitele.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cei mai multi nu constientizeaza ca nu sunt "de concurs".
    Anul trecut am avut clasa a IV-a cu multi copii buni si foarte buni. Erau vreo 8 care mergeau aproape la toate concursurile si pentru ca erau foarte buni si aveau rezultate ii incurajam sa participe. Aveam si copii buni, dar care nu faceau fata exigentelor unui concurs si le spuneam ca nu are rost sa dea bani, doar ca sa se afle undeva de la jumatatea listei in jos.
    Am avut o mama care a venit si mi-a spus ca nu are importanta unde se situeaza fata. Trebuie sa mearga la concurs. A tot mers dar...

    RăspundețiȘtergere
  5. ii descurajezi foarte frumos. cu concursurile te obisnuiesti si inveti cum sa te concentrezi in alea cateva ore de concurs. o sa le prinda bine pe viitor daca se tin de mate. prin clasa a 4a e momentul cand decizi daca iti place sau nu matematica ;) si concursurile o animeaza sa zic asa. modul ala de concurenta si toate cele. daca tot esti profesor si ai multi buni in clasa de ce nu ii iei pe toti de manuta si mergi cu ei la concursuri? stati in internatul pus la dispozitie de concurs, si ei prind drag si vor si la urmatoarele. santaj dar asta e. trebuie sa te si distrezi, nu numai mate ca asa nu merge.
    scuze daca am facut cumva greseli. din graba. nu intentionam sa postez dar m-a surprins modul in care un prof vede lucrurile "bani aruncati pe mate"... bani aruncati pe experienta as zice eu.
    o seara buna

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim - vorbeam de elevi de clasa a IV-a, care experimentasera in anii trecuti tot felul de concursuri (care s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie). In clasa a IV-a ar fi trebuit sa constientizeze ca nu sunt suficient de pregatiti sa faca fata unui concurs "tare".Pentru a participa la un concurs trebuie sa te pregatesti suplimentar, trebuie sa accepti ca dupa program sa mai stai o ora, doua sa lucrezi in plus. Cand elevul nu accepta sa faca un mic sacrificiu, nu iubeste obiectul respectiv! Degeaba parintii il trimit la concurs.
    Ai inteles gresit.Imi place sa merg cu elevii la concursuri, dar sunt realista!
    Si apoi, banii dati la concursuri...multe, prea multe...ca in clasa aIV-a nu mai ai nici o sambata libera nici tu, nici elevii, nu inseamna "bani pe mate", ci bani care sa umple buzunarele organizatorilor.
    Eu obisnuiesc sa aduc in clasa subiectele si pentru ceilalti copii si sa le discut cu ei, fara bani!
    O fi bine, o fi rau...pana acum parintii si elevii au apreciat munca mea, mai ales dupa ce au vazut rezultatele din clasa a V-a.

    RăspundețiȘtergere